Full Article: [pdf] DOI: https://doi.org/10.22503/inftars.XVI.2016.4.4 Language: hu Author(s):  Oláh Judit  / Balogh Péter  / Lakner Zoltán  / Popp József
Title: Az alapanyagkészlet csökkentését szolgáló folyamatok bemutatása az ellátási láncban Abstract: Minden termelő szervezet törekszik arra, hogy folyamatait minél gazdaságosabb módon végezze a kiadások csökkentése és a profit maximalizálása érdekében. Az egyik fő irány a kiadások csökkentése céljából a készletérték minél alacsonyabb szinten tartása. Ennek eléréséhez több folyamatot is működtet a vizsgált vállalat, nevezetesen az úgynevezett beszállítók által vezérelt raktárkészlet ellenőrzési folyamatot (Vendor Managed Inventory – VMI), amikor a beszállító kezeli a vállalat készleteit és a konszignációs eljárást, ahol a beszállító kihelyezi a gyár területére a készletet. Ennek a két eljárásnak a bemutatása és elemzése a kutatásunk célja. Arra a kérdésre keresünk választ, hogy ezek alkalmazásával valóban csökken-e a készletben lekötött tőke a vizsgált vállalat számára, és ha igen, akkor milyen mértékben? További kérdés, hogy elégséges-e a készletben lekötött tőkecsökkentés szintje ahhoz, hogy ezeket a jövőben is alkalmazzák vagy újra bevezessék? A kutatást esettanulmány jelleggel valósítottuk meg az Észak-alföldi régióban található termelő vállalatnál figyelembe véve az információs technológiai rendszerek szerepét.

Title: Processes to Minimize Raw Materials Inventory Level in the Supply Chain Abstract: Producers are eager to implement their processes more effectively in order to minimize costs and to maximize profit. The primary purpose is to keep inventory value at the lowest possible rate to minimize costs. To this end, the investigated organization operates several processes. One of them is the so-called Vendor Managed Inventory (VMI), in which the supplier manages the inventory of the customer and the second is the consignment inventory processing, in which suppliers store goods at the customer location. The principal goal of this paper is to examine whether the application of these methods may result in cost-effective savings for the examined organization and if yes, to what extent. Is the level of cost saving sufficient to enable future application or re-introduction? Research was carried out within the framework of a case study at a producing organization in the North-Great Plain Region taking into consideration the role of information technology systems.
The publication of the Journal is supported by Budapest University of Technology and Economics.