Full Article: [pdf] DOI: https://doi.org/10.22503/inftars.XI.2011.1-4.7 Language: hu Author(s):  Bodoky Tamás  / Urbán Ágnes
Title: A Facebook hatása a hírfogyasztásra Subtitle: közönségépítés helyett közösségépítés Abstract: A közösségi oldalak elterjedése, különösen a ma már több mint 700 millió regisztrált felhasználót jegyző Facebook jelentős hatással van a médiafogyasztási, azon belül a hírfogyasztási szokásokra. Az internetezők ma már nemcsak a portálokra látogatva értesülhetnek a legfrissebb hírekről, hanem egy közösségi oldal felületén is megtehetik ugyanezt, ahol személyes ismerőseik osztják meg az általuk érdekesnek tartott híreket. Nem más történik tehát, hogy a professzionális szerkesztés mellett megjelent a social filtering, vagyis a közösségi szűrő jelensége is. A cikk azt vizsgálja, hogy a közösségi média, ezen belül is a Facebook milyen hatással van a médiafogyasztási szokásokra, a hírportáloknak milyen szempontokat kell figyelembe venniük, amikor a közösségi stratégiájukat kialakítják. Állításainkat empirikusan is igazoljuk, az atlatszo.hu oldal látogatottsági adatait vizsgálva bemutatjuk, hogy egy újonnan indult oknyomozó portál miként tud közösséget és ezen keresztül közönséget építeni a Facebook segítségével.

Title: The impact of Facebook on sharing the news Subtitle: Building community instead of audience Abstract: Diffusion of social networking sites (SNS) in last years and rise of Facebook generated several changes in communication and media consumption. SNSs are effective tool for sharing the news, so media contents can reach much more users than before. At the same time media companies lose the control over the distribution channels: users decide what to share and in which way, professional editing is partly replaced by social filtering. The paper describes the role of social media in news consumption. With the data of a start-up civil journalism portal (atlatszo.hu) we illustrated how Facebook can be used to build a community around a content provider.
The publication of the Journal is supported by Budapest University of Technology and Economics.