Full Article: [pdf] DOI: https://doi.org/10.22503/inftars.XVIII.2018.1.9 Language: hu Author(s):  Bátfai Norbert  / Besenczi Renátó  / Szabó József  / Jeszenszky Péter  / Buda András  / Jármi László  / Lovas Rita Barbara  / Pál Marcell Kristóf  / Bogacsovics Gergő  / Enikő Tóthné Kovács
Title: DEAC-Hackers: játszó hackerek, hackelő játékosok Abstract: Klasszikus értelmezésben a hacker a kifinomult problémákat kifinomultan kezelni képes szakértő. Tipikusan programozó, de ugyanúgy mutathat hacker attitűdöket, lehet hacker egy művész, egy feltaláló, egy tudós vagy egy sportoló is. Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan lehet hacker egy e-sportoló játékos. A hacker természetéből fakadóan autodidakta, de a tanulási folyamat formális eszközökkel segíthető, katalizálható. A mi ilyen formális keretünk a Debreceni Egyetem Atlétikai Clubjának (DEAC) nemrégiben megalakított e-sport szakosztálya, a cikkben be- mutatott DEAC-Hackers.

Title: DEAC-Hackers - Playing Hackers and Hacking Gamers Abstract: In the classic sense of the word, a hacker is an expert who can solve sophisticated problems in a sophisticated way. In most cases, a hacker is a programmer, but hacke attitudes can be demonstrated by an artist, an inventor, a scientist or even an athlete. In this paper, we show how an esport player can be a hacker. A hacker is self-educated in nature, but his learning process can be aided with formal tools. One of our formal tools is the recently founded DEAC-Hackers, the esport department of the University of Debrecen Athletic Club, which is also introduced in this article.
The publication of the Journal is supported by Budapest University of Technology and Economics.