en
hu
InfTars - Információs Társadalom
Full Article: Article is not yet uploaded. DOI: http://dx.doi.org/10.22503/inftars.VIII.2008.3.7 Language: hu Author(s):  Siakas Kerstin  / Kotsialos Themis
Title: A görög információs társadalom Abstract: Az országjelentés szerzői megállapítják, hogy az információs társadalom Görögországban lassan fejlődik, és Görögország az EU országok rangsorának a vége felé helyezkedik el a legtöbb indikátor tekintetében. A szélessávú hozzáférés mértéke nem kielégítő, és az infrastruktúra fogyatékosságai miatt az interneten nyújtott szolgáltatások igénybevétele jóval az átlagos szint alatt van. Görögországban az IKT használatához szükséges alapvető és speciális készségek is alacsony szinten állnak. Az információs társadalom fejlesztésére számos állami kezdeményezés és program van folyamatban a szabályozás, a képzés és az infrastruktúra fejlesztése terén egyaránt. A siker egyik alapvető előfeltétele a távközlési szolgáltatási piac liberalizációjának gyors véghezvitele. A 2006-2013. évi digitális stratégia célja a Görögországot más tagállamoktól még mindig elválasztó digitális szakadék áthidalása.

Title: The Greek information society Abstract: The authors of this country report argue that the information society in Greece is developing slowly, and Greece is close to the bottom of the EU ranking regarding most indicators. Broadband adoption is not sufficient, and even narrowband is not widespread. Due to shortcomings of the infrastructure, across all internet services usage is far below average. Accordingly, basic and specialist ICT skills in Greece are low. However, important encouraging steps are being taken to improve the situation. ICT development initiatives for regulation, education, and infrastructure development have been announced and several programs are being implemented. A fundamental precondition for success is rapid completion of liberalisation of the telecommunications services market. The Digital Strategy 2006-2013 aims at bridging the digital gap that still exists between Greece and other member states of the EU.
The publication of the Journal is supported by Budapest University of Technology and Economics.